Menü

Nyomok

Szocializációnk során rengeteg nyomot hagynak rajtunk szűkebb, tágabb társadalmi körök. Nehéz eldönteni hol húzódik meg a határ: mi az, ami eredendően a személyiségünk része, mi az, ami azonosítható külső hatásra lett azzá és mi az, ami személyiségünk részeként tűnik fel, de valójában csak egy nyom, amit környezetünk hagyott rajtunk.

Munkámban ezt a kérdéskört járom körül, saját nézőpontomból. Magamon keresem ezeknek a hatásoknak a nyomait, analitikus megközelítéssel igyekszem viszonyulni a témához, mintegy visszamenőleges naplót készítve a társadalomban eddig megtett utamról. A nyomok felismeréséhez kontrollcsoportként használom a társadalmunk még kevésbé szocializált tagjait – a gyerekeket – illetve más, eltérő kultúrákban élő embereket, de legfőképpen saját magam emlékeiben kutakodom és próbálom tetten érni a nyomhagyás pillanatát, megállapítani, hogy mikor és miért alakult ki bennem egy-egy tulajdonság.

A képeken ezeket a hatásokat különböző tárgyak szimbólumrendszere jeleníti meg, tükrözve ezzel egyfajta objektivitást, elválasztva a téma személyes és személytelen vonatkozásait.